SEMINAR MASTER MAIDANA EN MASTER TREVOR NICHOLLS

Seminar Master José Maidana (7e dan) en master Trevor Nicholls (8e dan)

23 okt. 2010 Alphen aan den Rijn. Georganiseerd door ITF Royal Dutch.

Op zaterdag 23 oktober zijn we met een kleine groep naar Alphen aan den Rijn gegaan om daar een seminar bij te wonen van Master José Maidana en master Trevor Nicholls. Het seminar werd georganiseerd door de ITF Royal Dutch. Master José Maidana is de bondscoach van Argentinië en master Trevor is de tweede man  van Grandmaster Choi Jung Hwa (zoon van de grondlegger van Taekwon-do). Je kon die dag kiezen tussen een technische training en sparringstraining.

Helaas kon master Trevor niet komen en werd de technische training overgenomen door leraren van ITF Royal Dutch. De sparringstraining werd gegeven door master José. Master José probeerde ons, naast het vele oefenen,  vooral ook na te laten denken over het sparren. Wat is belangrijk bij het sparren; zaken als bijv. timing en afstand, hoe kun je het beste de afstand naar je tegenstander overbruggen, welke technieken kun je het beste gebruiken. Hij maakt onderscheidt tussen trainingstechnieken waarbij je coördinatie, timing  en uitvoering traint en technieken die je uiteindelijk bij het sparren gebruikt.

Hij benadrukte ook de verschillen in mogelijkheden tussen mensen. Iedereen kan dezelfde training volgen maar uiteindelijk zul je zelf goed moeten nadenken welke technieken het beste bij je past en die verder ontwikkelen.
Verder noemde master José dat ondanks de vele technieken die Taekwon-do rijk is we bij het sparren maar enkele technieken gebruiken. Er was veel nuttige uitleg/theorie die we vervolgens in veel verschillen combinaties van technieken konden oefenen.

Wij vonden de sparringstraining dermate  interessant en leuk dat we niet de technische training hebben gevolgd. Alles bij elkaar was het een leuke, vermoeiende, maar vooral leerzame dag.

Taekwon, Ron