Om binnen Taekwon-do onze kennis van hosinsul (zelfverdediging) te vergroten gaan een aantal leden van onze vereniging regelmatig naar Krommenie om daar Hapkido lessen te volgen.

Om zoveel mogelijk leden in de gelegenheid te stellen om ook z’n worskshop te volgen was besloten om het in Leerdam te organiseren. Zondag 28 november was het dan zover en hebben we in sportzaal Berenschot een Hapkido gastles kunnen volgen. De les werd gegeven door master Peter Sanders (7e dan Takwon-do en 6e dan Hapkido) en bijgestaan door Pieter Speelman (5e dan Taekwon-do en 2e dan Hapkido) en Peter van Doorn (4e dan Taekwon-do en 2e dan Hapkido).

De worshop begon met valbreken, wat een belangrijk onderdeel is van Hapkido. Daarna hebben we diverse zelfverdedigingstechnieken op elkaar kunnen oefenen. Middels pols, arm en beenklemmen en drukpunten hebben we elkaars pijngrens weer even opgezocht. Ook hebben we nog zelfverdedigingstechnieken kunnen oefenen bij een aanval met een mes waarbij we de aanvaller moesten ontwapenen en uitschakelen. Een ander onderdeel was het opvangen van een traptechniek waarbij we  vervolgens de tegenstander konden overmeesteren met verschillende Hapkido technieken.

Aan het eind van de wokshop gaven Peter en Pieter nog even een demonstatie van de manier waarop 80 jarigen in Korea Hapkido beoefenen. Diverse technieken worden achter elkaar, in heel sierlijk uitziende bewegingen, heel  vloeiend uitgevoerd. Het lijkt haast op dansen.

Alles bij elkaar was het niet alleen een heel leerzame maar ook een leuke training. De drie uur waren voorbij voordat we erg in hadden.

Hapki,

Ron

Hapkido:

Hapkido is een Koreaanse martial art die gebaseerd is op de kracht van de tegenstander. Dit wilzeggen dat de verdediger bij een aanval zijn kracht zal toevoegen aan de kracht van de aanvaller. Hierdoor kan de tegenstander dan uit balans worden gebracht, en daarna uitgeschakeld. Uitschakelen kan gebeuren dmv een worp, slag, stoot, trap enz.

Het uit balans brengen (veranderen van de aanvalsrichting ) van de tegenstander is gebaseerd op het principe van water. Water past zicht altijd aan, zo past de Hapkidoka zijn technieken aan, aan zijn tegenstander.

Tevens wordt er gebruikt gemaakt van drukpunten (Suchimdobup). Dit kan door een enkel drukpunt te manipuleren om bv een klem te kunnen maken of een gewricht te kunnen buigen. Men kan echter ook meerdere punten bewerken om de tegenstander uit te schakelen