Afgelopen vrijdag 29 juni hebben we een gastles gehad van Master C. Eikenhorst (VII dan) Tijdens de les hebben we een goede indruk gekregen over de visie van Master C. Eikenhorst op Taekwondo.

Tijdens de warming up werd al duidelijk dat taekwondo vereniging Leerdam veel raakvlakken heeft met deze visie. Bijna een 1 op 1 kopie van de normale warming up.

Na de warming up en de rek- en strekoefeningen werd het tijd voor het technische gedeelte van Taekwondo. Te beginnen met de sinewave toepassen in annun sogi en narani sogi. (Bij narani sogi is er tijdens een beweging geen knievering, wel is er een lichte lift van de hakken van de vloer. Bij Annun sogi is er wel een knievering maar geen lift van de hakken.)

Vervolgens kregen we na de goede informatie over het lopen van Tuls binnen de ITF de gelegenheid om dit toe te passen in Saju Jirugi en Chon-Ji. Vooral het ritme werd eruit gehaald als extra aandachtspunt. (1 en 2 en…..) Bij ITF taekwondo loop je de tul vloeiend, denk maar aan het zingen van een nummer i.p.v. te stoppen na ieder woord van het nummer. Ook de wedstrijdvorm van de Tuls en de Teamtuls werden bij Chon-Ji toegepast met het Domino-effect.

Het volgend onderdeel waren de verschillende matsogi vormen. Sambo, Ibo en Ilbo matsogi. De groepen werden verdeeld en de procedure van Sambo matsogi werd door iedereen geoefend. Zowel in de 1-richting als in de 2-richtingen vorm. (**zie voor verschillen hiernaast**)

Als laatste onderdeel werd Hosinsul getraind, de specialiteit van Master Eikenhorst. Vanuit de basis werd er in detail uitgelegd hoe het menselijk lichaam zijn eigen beperkingen heeft waarvan Hosinsul dankbaar gebruik kan maken.

De voorbeelden waren voor de leden duidelijk en voor sommige van ons zelfs overduidelijk. Master Eikenhorst maakte dan ook dankbaar gebruik van de “proefkonijnen”!

Al met al een leerzame gastles van Master Eikenhorst waarin hij zijn visie vertelde en tot uiting bracht tijdens zijn training.  Na de training kregen de leden nog de gelegenheid om vragen te stellen over ITF Taekwondo om vervolgens met z’n allen af te sluiten met een groepsfoto. De afsluiting van de avond vond plaats in het sportcafé in de stad. Onder het genot van een drankje werden oude herinneringen opgehaald en de laatste ontwikkelingen binnen de ITF en de TIN werden in een ontspannen sfeer met elkaar gedeeld tot in de kleine uurtjes!!

Taekwon!

**SAMBO MATSOGI**

Eén-richting (Han Chok) 
De aanval wordt uitsluitend uitgevoerd naar voren; de verdediging uitsluitend achteruit. Na 3 aanvallen en verdedigingen maakt de verdediger een counteraanval waarmee de oefening te einde komt.

Twee-richtingen (Yang Chok)
Zowel aanval als verdediging wordt voorwaarts en achterwaarts uitgevoerd. De aanvaller zal eerst met 3 aanvallen in stapvorm naar voren komen om vervolgens 3 aanvallen in een achterwaartse beweging te maken. De verdediger maakt in een achterwaartse beweging 3 verdedigingen waarna hij ook in een voorwaartse vorm 3 verdedigingen maakt. Een counteraanval van de verdediger zorgt voor het einde van de oefening.