1. Wie ben je en wat is jouw leeftijd?
Mijn naam is Ron Lustig ben 53 jaar jong geboren in Beverwijk en woon nu 20 jaar in Kedichem. Ik heb een lieve vrouw, een zoon van 16 en een dochter van 20.

2. Wat doe je in het dagelijks leven?
Na ongeveer 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de automatisering ben ik een andere weg ingeslagen. Ik ben wiskundeles gaan geven op een middelbare school in Houten. Na mij studie wiskunde ben ik daar vast in dienst gekomen, dat is inmiddels alweer z’n 8 jaar geleden.

3. Wanneer ben je begonnen met het beoefenen van Martial Arts en waarom?
Mijn eerste kennismaking met Martial Arts was judo, dit heb ik als kind ongeveer 4 jaar gedaan. Omdat ik judo als zelfverdedigingsport niet zo spannend meer vond ben ik Jiu jitsu en Karate lessen gaan volgen. Ongeveer tien jaar gelden ben ik in Leerdam begonnen met Tai Chi Chuan. Toen de leraar na ca. 3 jaar weg ging stopte de lessen helaas.

4. Welke stijlen heb je getraind? Bij wie en hoe lang?
Het karate bestaat uit een aantal verschillende stijlen. De stijlen die ik heb beoefend zijn; Wado-Kai, Genwa-Kai en Choto-Kan (Het Taekwon-do is, onder andere, uit Choto Kan karate ontstaan). Totaal heb ik bijna 10 jaar karate getraind en heb uiteindelijk de zwarte band behaald. De training waren in mijn geboorteplaats Beverwijk. Om de week ging ik naar Amsterdam om lessen van een Japanse leraar te volgen. Na 2 jaar ging hij terug naar Japan en stopte de lessen in Amsterdam.

5. Wanneer ben je met Taekwon-do begonnen en bij wie?
In maart 2006 ben ik bij Taekwondo Acadamy Leerdam begonnen met Taekwon-do. Via deze school leerde ik de Nederlandse master kennen, Karel van Orsouw 8e-dan. Eén keer per maand verzorgt deze master lessen in Papendal waar ik inmiddels z’n twee jaar heb getraind. In januari 2009 ben ik weggegaan bij Taekwondo Acadamy Leerdam en ben bij sportschool Taekyon in Houten gaan tranen.
Bij de vorige Taekwon-do school lagen alle stapsparringen vast en mag je dus niet, zoals bij ons, deze zelf invullen. Deze stapsparringen zijn samengesteld door Karel van Orsouw. Omdat ik heel veel tijd geïnvesteerd heb in het aanleren van alle stapsparringen heb ik, in overleg met Boy, besloten om ook bij Taekyon in Houten te gaan trainen en langs die weg, bij Karel van Orsouw, op te gaan voor het  Dan examen.

6. Wanneer ben je lid geworden van onze vereniging en waarom?
In Januari 2009 ben ik lid geworden van onze vereniging. De verschillende Taekwon-do scholen geven allemaal op hun eigen mannier vorm aan Taekwon-do. Sommige leggen de nadruk op sparren anderen weer op techniek en bij de  meeste scholen hangt de Hosinsul er vaak een beetje bij. Boy vertelt altijd dat je pas kan zeggen dat je Taekwon-do beoefend als je alle verschillende onderdelen traint. Verder geeft hij aan dat je de technieken explosief moet uitvoeren. Al die verschillende onderdelen beoefenen en de technieken proberen explosief uit te voeren is wat mij zo aanspreekt.

7. Wat vind je bijzonder in het Taekwon-do?
Het bijzondere in Taekwon-do is wel dat het een hele complete sport is. Ik bedoel daarmee dat je werkt aan je conditie, lenigheid, balans, kracht, zelfvertrouwen, coördinatie, geheugen en als bonus leer je ook nog jezelf te verdedigen.

8. Wat is jouw favoriete onderdeel in Taekwon-do?
Een favoriet onderdeel heb ik niet echt, het is het totaal aan onderdelen wat mij erg aantrekt. Maar als ik moet kiezen dan zeg ik Tulls en Hosinsul.

9. Wanneer heb je de zwarte band 1e Dan gehaald en wat vond je daarvan?
Toen ik begon met Taekwon-do had ik als doel de zwarte band te halen. Na vier jaar hard trainen was het dan zover en mocht ik in december 2009 examen doen. Ik vond dat wel een bijzondere ervaring. Je heb er verschillende jaren naar toegewerkt en opeens is het zover. Ik ben er bijzonder mee in mij sas.

10. Wat is jouw volgende doel in Taekwon-do nu je jouw 1e Dan hebt gehaald?
Mijn volgende doel op korte termijn is mijn technieken en vooral ook de Tulls aanpassen aan de ITF stijl. Zodra ik dat op orde heb wil ik ook bij Master Kim het Dan examen doen. En op wat langeer termijn, daar lonkt natuurlijk de tweede Dan.

11.Wat voor advies zou je – als danhouder – de leden van onze vereniging willen geven?
Taekwon-do leer je niet in een paar maanden. Daar gaan echt jaren in zitten en helaas is het zo dat naarmate je verder komt het steeds moeilijker wordt om jezelf te verbeteren. Persoonlijk vind ik wel dat het ook steeds leuker wordt naarmate je verder komt. De boodschap is; blijf trainen en als er periodes zijn dat je niet zoveel tijd of niet zoveel zin hebt, ga dan gewoon één keer per week of desnoods om de week trainen. Zelf vind ik het nog steeds jammer dat ik gestopt ben met Karate (of, anders gezegd, dat ik niet eerder begonnen ben met Taekwon-do). Het is een geweldige sport die je ook heel lang (als je ouder wordt) kan blijven beoefenen.

Taekwon-do, dat is pas kicken.