Afgelopen zondag was het seminar van GM Hwang Ho Yong. Dit seminar werd georganiseerd door de TIN. Van onze vereniging waren Rene, Etienne, Ron en Nick als deelnemers samen met Boy, Jacqueline en Jismerai als toeschouwers vroeg in de morgen verzameld (07:30) om af te reizen naar het Schiphol hotel langs de A4.

de gehele groep samen met GM Hwang en Sabum Martin

Bij het Hotel aangekomen, hebben we ons in een vergaderruimte omgekleed en ons gemeld in de zaal van het hotel waar het seminar werd gegeven door GM Hwang en zijn assistent Sabum Martin.

Na het groeten en voorstellen van iedereen gaf GM Hwang uitleg over hoe de dag ingevuld zou worden: tuls (Chon-Ji t/m Gae-Baek), sambo matsogi (3stap), ibo matsogi(2stap), ilbo matsogi(1stap), Ban Jayu Matsogi(halfvrije sparring), Jayu Matsogi(vrije sparring) en Hosinsul (mesaanval).

GM Hwang samen met onze leden van Taekwondo v. Leerdam

De warming up werd verzorgd door Sahyun Chris Eikenhorst. De titel van Master heeft hij de dag ervoor behaald tijdens zijn examen voor de 7e Dan bij GM Hwang. In deze warming up kwamen naast alle gebruikelijke rekoefeningen ook een aantal nieuwe oefeningen voor. Dit was voor ons een leuke afwisseling.

GM Hwang nam na de warming up het seminar weer over om te starten met de tuls. Vanaf Chon-Ji werd er t/m Gae-Baek op dezelfde manier gewerkt. Allereerst moest de groep op eigen tempo de tul lopen. Daarna werd er 1 persoon naar voren gehaald om zo de tul stap voor stap voor te doen aan de hand van de uitleg / aanwijzingen van GM Hwang. Hierbij was het voor ons goed opletten op verschillen in de uitvoering van de technieken t.o.v. hoe wij als vereniging al trainen. Aansluitend liepen we als groep weer op tel van GM Hwang de tul. Hier en daar kwamen toch weer wat kleine tips en aanwijzingen onze kant op, die we tijdens de trainingen dan weer zullen doorvoeren naar de andere leden van de vereniging.

Na het ochtendprogramma met de Tuls als hoofditem, was het tijd voor de lunch welke was inbegrepen bij het seminar. De 4 deelnemers van Taekwondo vereniging Leerdam hadden de grootste moeite om al het lekkere eten van zich af te houden om niet met een te volle maag de middagsessie in te gaan.

Trotser dan Trots: Jismerai samen met GM Hwang

Tijdens de middagtraining kwamen de verschillende stap-sparringsvormen aan bod. Hierin werd door GM Hwang en zijn assistent Sabum Martin precies uitgelegd wat de procedure is bij elk onderdeel. Wat doet de aanvaller (X) en wat doet de verdediger (Y).

Voor ons was dit goed om te ervaren hoe deze procedures nu worden uitgevoerd. We zullen dit dan ook bespreken en tijdens de trainingen dan ook goed behandelen.

De verschillende hosinsul met en zonder mesaanval waren de laatste onderdelen voordat het seminar afgelopen was. GM Hwang en Sabum Martin uit Tsjechië bedankten ons voor het bijwonen van dit seminar. De voorzitter van de TIN Sabum Paul Dekker sloot het seminar met een bedankwoord aan GM Hwang en Sabum Martin.

Na het afgroeten was er nog voor iedereen de gelegenheid om samen met GM Hwang op de foto te gaan zie hiernaast een aantal resultaten van deze foto’s.

Al met al weer een leerzame dag onder leiding van GM Hwang, een van de pioniers binnen ITF Taekwondo.

GM HWANG HO YONG

Master Hwang Ho Yong is geboren op 11 mei 1956 in Noord-Korea. Zijn geboorteplaats was het kleine dorpje Sin-Uiz nabij de Chinese grens. Hij begon met Taekwon-do toen hij dertien jaar oud was. In eerste instantie gaf hij de voorkeur aan andere sporten, zoals basketbal en gymnastiek, maar uiteindelijk won zijn liefde voor Taekwon-do. Hij besteedde daarna al zijn tijd aan training en het verbeteren van zijn techniek.

Zowel zijn oudere broer en zus deden eveneens aan taekwon-do. Dankzij de juiste instructies, harde training en vastberadenheid haalde hij uiteindelijk op 17-jarige leeftijd zijn eerste dan.

Master Hwang studeerde aan de universiteit om zich te specialiseren op het sportgebied. Na zijn afstuderen heeft hij werk verricht voor de Korean Taekwon-do Federation. Op zijn 28ste haalde hij uiteindelijk zijn 4de dan onder toezicht van de grondlegger van Taekwon-do: Generaal Choi Hong Hi. Hiermee verkreeg hij de status van Internationaal Instructeur en kon hij taekwon-do verspreiden als leraar.

Tijdens demonstraties en toernooien was master Hwang altijd bijzonder geinteresseerd in de speciale technieken om zo hoog mogelijk te trappen. Hij won dan ook uiteindelijk tweemaal het Koreaanse kampioenschap op dit onderdeel. In de encyclopedie kan men vele foto’s terugvinden van master Hwang bij uitvoering van de gesprongen technieken.
In 1987 kwam master Hwang naar Tsjechoslowakije om daar authentiek taekwon-do verder te verspreiden. Hij verbleef er in eerste instantie drie jaar en in 1990 werd de Czech Taekwon-do Federation opgericht.

Van 1992 tot 1995 verbleef master Hwang in DPRK (Noord-Korea) en werd daar het hoofd van de trainers afdeling en het Koreaanse team. In die tijd had hij de 7de dan inmiddels. Uiteindelijk keerde master Hwang in 1995 terug naar Tsjechië met zijn vrouw en dochter. Eén jaar later werd zijn zoon geboren.

In het najaar van 2000 keerd hij wederom voor twee jaar terug naar zijn vaderland en werd voorzitter voor de opleiding van Internationaal Instructeurs. In 2002 kwam hij wederom terug naar Tsjechië en werd een jaar later in Griekenland gepromoveerd tot Senior Master (8ste dan).

GM Hwang, Boy en Nick Rene en GM Hwang