Op vrijdag 8 oktober jl. vertrokken sabumnim Marcel Hugoosgift, boosabum Etienne Richter, JP de Jong en ik naar Hecklingen (bij Berlijn) in Duitsland voor een Internationale Technische Seminar (ITS) van de Noord-Koreaanse grootmeester/sasungnim Kim Ung Chol, 9e dan ITF Taekwon-do.

Sinds 2005 (!!!) volg ik gemiddeld 1x per jaar een seminar bij sasungnim Kim. Dit jaar was het zelfs de 2e keer in 1 jaar dat we een seminar van hem volgden!

Elk seminar doen wij weer details op die belangrijk zijn bij de beoefening van Taekwon-do. Ook deze keer was dit weer het geval. Ik vind het belangrijk om regelmatig een seminar bij hem of bij een andere master/grootmeester te volgen om up to date te blijven!

Toen we vrijdagavond na een etentje met ons vieren bij de plaatselijke Griek terug kwamen bij het hotel kwamen we sasungnim Kim en de organisator tegen. We werden hartelijk door hen begroet. Vervolgens moesten wij (Marcel, Etienne en ik) met sasungnim mee naar zijn kamer om met z’n vieren bij te kletsen en wat te drinken. Helaas was JP net naar zijn hotelkamer. Na elkaar bijgepraat te hebben over de laatste ontwikkelingen zijn we gaan slapen.

De volgende ochtend hebben we na een goed ontbijt de 1e training gevolgd. Onder de deelnemers waren een Deense master/sahyunim (8e dan) en 2 van zijn assistenten (3e dan), Johnny Chan (5e dan) uit Engeland, een aantal Tsjechen (3e dan) en uiteraard de Duitsers (5e, 3e, 2e, 1e danhouders en gekleurde banders).

Uiteraard werd er zwaar en uitgebreid gerekt en gestrekt, vervolgens werden een groot aantal basistechnieken en Tuls getraind. Sasungnim Kim gaf steeds een toelichting op de toepassing van technieken. Na zoveel jaar trainen bij sasungnim blijft hij ons verbazen. Meer en meer krijg je het gevoel waar de nadruk bij de uitvoering van technieken moet liggen en dat je nooit uitgeleerd bent.

‘S avonds werd door de organisatie met verschillende auto’s de hele groep naar een Chinees restaurant gebracht voor een gezellig etentje en samenzijn. Tijdens het etentje kregen we een uitnodiging van de Deense sahyunim om een keer naar Denemarken te komen. Ook van de organisator en anderen kregen we de vraag of we een keer langs wilden komen! Het gaat goed met het uitbreiden van onze buitenlandse contacten!

De volgende dag weer met spierpijn zwaar aan de bak met rek- en strekoefeningen. Sasungnim heeft de gewoonte om de 2e dag nog verder te gaan dan vorige dag! WE HEBBEN UITERAARD HIERVAN GENOTEN! Vervolgens door met basistechnieken en Tuls. Het seminar werd afgesloten met het onderdeel zelfverdediging/hosin sul. Altijd leuk, pijnlijk maar leerzaam!

Na het seminar ging Johnnie Chan uit Engeland bij sasungnim Kim een examen afleggen voor zijn 6e dan! Johnnie vroeg aan ons vieren of we hem wilden helpen met zijn examen, zoals het vasthouden van planken voor zijn breektesten,

1-stapsparring/Ilbo matsogi en zelfverdediging/hosin sul.

Na een goed examen heeft Johnnie zijn 6e dan behaald.

TROTS op JP dat hij volgens de tenets/regels van ITF Taekwon-do de dobok en overige spullen van sasungnim droeg van en naar het hotel. Sasungnim Kim heeft vervolgens tegen JP gezegd dat hij de volgende keer bij sasungnim Kim een examen moest afleggen!

JP JE WEET WAT JE TE WACHTEN STAAT!

TROTS op Etienne die de organisator hielp met het klaarzetten van de examentafel en uitleg gaf waar rekening mee gehouden moest worden. De organisator had hier namelijk geen ervaring mee.

TROTS dat sasungnim Kim sabumnim Marcel en ik gebruikten als partner of als voorbeeld bij diverse oefeningen. Ook trots dat Johnnie Chan ons vroeg om hem te helpen met zijn 6e dan-examen.

TROTS op ons dat we de tenets van Taekwon-do uitdragen en dat we dat ook terug krijgen van de organisator en deelnemers van het seminar.

WAT EEN GEWELDIG TAEKWON-DO WEEKEND WEER!

Taekwon,

Boy Tuasuun

Bekijk een aantal foto’s van dit weekend door hier te klikken!