Op 24 en 25 Januari 2015 kwam Senior Grandmaster (SGM) Kim Ung Chol (IXe dan) naar Grenoble, Frankrijk om een international technical seminar te geven. Het was voor ons als vereniging al weer een tijdje geleden dat we bij deze taekwondo legende hebben getraind, dus vandaar dat we met zijn allen weer veel zin hadden om te gaan.

Vrijdagmorgen vertrokken we dan ook vroeg rond 5.00 ’s morgens met de auto richting Grenoble. We waren met een groep van 5 personen, bestaand uit: Sabum Boy en de boosabums: Nick, Ron, René en Etienne, een auto vol dus! Na een voorspoedige heenreis, met een aantal stops en een ommetje brussel (conflict met tomtom, haha!), kwamen we rond 4 uur ’s middags aan bij ons hotel. Ons hotel lag midden in het centrum. We konden de sportaccomodaties voor het seminar te voet bereiken, dus dat was fijn. Na die avond goed gegeten te hebben, gingen we vroeg slapen want we moesten de volgende dag fit zijn.

Op zaterdag was de 1e dag van het seminar. De dag bestond uit drie trainingen, dus het werd een lange dag. Uiteraard begon de ochtendtraining met de welbekende extreme rekoefeningen van Grandmaster Kim. Voor ons waren de meeste bekend, maar daarom niet minder pijnlijk. Het blijft ook nog steeds ongelofelijk om te zien hoe lenig deze grandmaster is, soms is dit gewoon eng. Na het rekken begonnen we met de tuls. Vanaf Saju Jirugi werd doorgegaan tot en met Do-San. Telkens werd bij elke techniek uitgebreid stilgestaan en besproken waarop we moesten letten en waarom we bepaalde technieken op een specifieke manier uitvoeren. Uiteraard was dit op deze manier erg leerzaam. Na de Do-San tul was het tijd voor de middagpauze.

Na de middagpauze werd er begonnen met (uiteraard) rekken, deze keer ook met partner, en daaropvolgend de welbekende apcha olligis. Hierna werd er verdergegaan met hosinsul, vooral voor de gekleurde banden. Na weer een training van twee uur was er nog een korte pauze en hierna was er nog een laatste training voor danhouders. Hier gingen we verder met de tuls. We behandelden in de laatste training Joong-Gun en Toi-Gye. Dit werd weer uitgebreid gedaan en per techniek werd er stilgestaan bij alle belangrijke dingen. Een groot voordeel vonden wij dat Grandmaster Kim alles zelf voordeed en het dus erg duidelijk werd hoe de technieken uitgevoerd moesten worden. Ondanks de vertaling van Bulgaars naar Frans naar Engels was het voor ons met behulp van het plaatje erg makkelijk te begrijpen. Uiteraard was er na elke tul ruimte voor vragen, en deze werden ook volop gesteld. Toen de eerste dag trainen erop zat, was iedereen moe maar voldaan.

Na ons opgefrist te hebben bij het hotel, hebben we die avond weer lekker gegeten en de dag geëvalueerd. Natuurlijk werd er ook al geklaagd over de spierpijn!

De volgende dag ging de wekker weer vroeg en na een goed ontbijt checkte we ons alvast uit bij het hotel en vertrokken richting gymzaal. Uiteraard tussendoor al onze overbodige spullen alvast gedumpt in de auto. De zaal voor dag 2 was een soort oude trainruimte voor militairen, de vloer was flink koud maar dat mocht de pret niet drukken. Er werd gewoon weer begonnen met het uitgebreide rekken en strekken. Het was goed merkbaar dat wij niet de enige waren met spierpijn, want er waren vele mensen die kreunden tijdens het rekken. Na het rekken deden we even wat intensievere oefeningen om wat warmer te worden. Hierna gingen we verder met de tuls. Dit keer liepen we Won-Hyo en Yul Gok. Toen we deze tuls hadden gelopen, werd het weer tijd voor hosinsul. Dit keer op een aanval met een mes. Voor ons waren de meeste al bekend, maar het was alsnog weer goed om ze even op te frissen. Toen Grandmaster Kim aan het eind van de ochtendtraining vroeg of er nog vragen waren vroeg een gekleurde bander hem of hij zelf een tul wilde laten zien. Dit deed hij en hij liet Hwa-Rang zien. Ongelofelijk en zeer indrukwekkend om te zien hoeveel explosiviteit en tegelijkertijd ontspannenheid hij laat zien in zijn tuls. Een genot om naar te kijken dus.

Na de middagpauze was het tijd voor de laatste training. Er werd nog even extra gerekt met partner, dit keer liet Grandmaster Kim een paar anatomisch bijna onmogelijke dingen zien, zeer indrukwekkend! Na de warming up werd er verder gegaan met de laatste twee tuls tot zwarte band, Hwa-Rang en Choong-moo. Toen deze tuls behandeld waren was het tijd voor de afsluiting van het seminar. Iederen werd bedankt voor de komst. Hierna werd er afgegroet en was het voor ons tijd om naar huis te gaan. Na iedereen gedag gezegd te hebben, vertrokken we gauw weer richting Nederland. De terugreis verliep voorspoedig en we waren rond half 5 ’s morgens weer thuis.

Wij kunnen terugkijken op een leerzaam, gezellig en leuk weekend waarin we weer veel Taekwon-do kennis hebben opgedaan. Dit hebben wij kunnen doen bij een echte Grandmaster die op een zeer leuke manier les geeft en alles ook zelf laat zien. Hij legt technieken en andere dingen duidelijk uit, en kan deze ook onderbouwen. Wij hopen weer veel kennis mee terug genomen te hebben naar de vereniging en we hopen in de nabije toekomst weer snel te trainen met deze taekwondo legende.

Taekwon!