Betekenis dobok (pak)

We geven namen aan mensen en objecten om onderscheid te maken tussen individuen en tussen objecten met verschillende eigenschappen enzovoort. We weten direct dat ‘Kim Sun Dal’ niet dezelfde persoon is als ‘Timothy Smith’, dat ‘flora’ anders is dan ‘fauna’, dat een ‘steen’ en een ‘kussen’ niet dezelfde eigenschappen hebben.

Het geven van namen is een classificatie proces door middel van welke we orde scheppen in het universum en onze wereld. Bij afwezigheid van naamgeving zou de wereld chaotisch zijn en vooruitgang zou onmogelijk zijn. Onze doboks hebben een zelfde doelstelling. Ze tonen onze bezigheid en onze rang, welke ons helpt identificeren als personen bezig met een bepaalde activiteit. Sociale orde zou onmogelijk te handhaven zijn zonder systematiek van kleding.

Door naamgeving, kan voetbal onderscheiden worden van honkbal, Taekwon-do van Judo. Insgelijks, kan een rechter onderscheiden worden van een crimineel door hun kleding en uniforms. Zo ook kan een generaal van een soldaat onderscheiden worden.

Wanneer we een uniform dragen, accepteren we een bepaalde rol in de samenleving en zijn we verplicht om ons naar behoren van dat uniform te gedragen.

Onze krijgskunst werd de naam ‘Taekwon-do’ gegeven om de techniek, het filosofische systeem, spirituele basis en wedstrijdregels te onderscheiden van andere Oriëntaalse krijgskunsten. Om dezelfde reden hebben we een uniform (dobok) welke uniek is voor Taekwon-do.

De International Taekwon-Do Federation (ITF) introduceerde deze dobok in 1982. Het is het product van vele jaren onderzoek en ontwikkeling. Deze ‘nieuwe’ dobok behoudt de aspecten van de traditionele dobok terwijl het tegelijkertijd een ‘new age’ in termen van design weerspiegelt.

Het elimineert vele van de ongemakken van andere martial arts uniforms. Het zal, bijvoorbeeld, niet losgaan tijdens oefenen of tijdens een wedstrijd.

Het heeft er tevens voor gezorgd dat men niet meer kan vertrouwen op valse praktijken om een namaak geluid te creëren door middel van verstijfd materiaal.