Taekwon-do Olympisch
TAEKWON-DO IS TOCH EEN OLYMPISCHE SPORT?
Ja, inderdaad Taekwon-do is een olympische sport. Alleen niet de stijl die in Leerdam getraind / beoefend wordt! Hieronder zal ik de geschiedenis van Taekwon-do in het kort proberen uit te leggen.
International Taekwon-do Federation (ITF)
Taekwon-do is een Martial Art-stijl uit Korea. Taekwondo is door de grondlegger Choi Hong Hi als een zelfverdedigingssysteem ontwikkeld voor het Koreaanse leger. Choi Hong Hi was toentertijd een generaal in het Koreaanse leger. Het ontwikkelen van Taekwon-do gebeurde in de periode rond 1940. Deze vorm van Taekwon-do werd Chang Hun genoemd. In die periode was er nog sprake van één Korea. Er was toen nog geen Noord- en Zuidkorea.
In 1945 werd Korea – als gevolg van een oorlog – gescheiden in Noord – en Zuidkorea. Deze scheiding had ook gevolgen voor Taekwon-do. In die tijd was het centrum van Taekwondo gelegen in Seoul, de huidige hoofdstad van Zuid-Korea. Toen de kloof tussen Noord- en Zuidkorea alsmaar groter werd en de kans op een hereniging van beide Korea’s tot een nulpunt was gedaald, werd door de Zuid-Koreaanse regering o.a. bekend gemaakt dat Taekwon-do een Zuid-Koreaans zelfverdedigingssysteem was.
Generaal Choi, inmiddels niet meer actief in het leger, was het hier niet mee eens. Hij vond dat Taekwon-do een zelfverdedigingssysteem was van zowel Noord als Zuidkorea. O.a. als gevolg van dit meningsverschil is generaal Choi in de jaren 70 naar Canada verhuisd om van daaruit Taekwon-do over de hele wereld te verspreiden. Generaal Choi bleef – tot aan zijn dood in 2002 – Taekwon-do ontwikkelen. Zo heeft hij o.a. 24 Tuls ontwikkeld, deze geven aan dat je 24 uur per dag, 7 dagen per week, 12 maanden per jaar, kortom je hele leven lang Taekwon-do kan beoefenen. Zo is de hoogste graduatie binnen ITF-Taekwondo de 9e dan. Deze is namelijk het hoogste ééncijferige getal. Daarnaast is in Azië het cijfer 3 een heilig getal en 3 x 3 is ….9.
In de ogen van generaal Choi was / is Taekwon-do ook GEEN SPORT, maar een levenswijze. Een levenswijze voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of ras!
Generaal Choi Hong Hi was van mening dat je als Taekwon-doin (beoefenaar van Taekwon-do) je aan 5 regels moet houden, nl:
– beleefdheid;
– integriteit;
– doorzettingsvermogen;
– zelfbeheersing en
– ontembare geest.
Generaal Choi vond ook dat je Taekwon-do in zijn volledigheid moest beoefenen, dus niet alleen Tuls, zelfverdediging, breektesten of sparren. Je beoefent pas Taekwon-do als je alle onderdelen trainde en je je aan de 5 regels hield!
World Taekwon-do Federation (WTF) en Zuid-Korea
Nadat generaal Choi Hong Hi Zuid-Korea had verlaten, werd de World Taekwon-do Federation (WTF) opgericht. Deze bond was voornamelijk op Zuid-Korea gericht. Om deze stijl wat “meer Zuid-Koreaans” te maken, werden buitenlandse invloeden – zoals handtechnieken – die in de stijl verwerkt waren tot een minimum beperkt. Handtechnieken kwamen immers van het Karate vandaan. Karate was een Japanse stijl en Japanners hebben jarenlang Korea bezet en onderdrukt.
Een belangrijk verschil met de ITF is, dat bij WTF Taekwon-do het wedstrijdelement heel erg belangrijk is. De traditie en de filosofie van Taekwon-do is los gelaten en daardoor is deze stijl meer een sport geworden. Naast dit grote verschil zijn er ook verschillen in het wedstrijdgebeuren. In deze stijl mag er niet naar het gezicht gestoten worden en dragen de wedstrijdsporters zgn. “pantsers” en een hoofdbeschermer. Bij de WTF worden poom-se’s gelopen in plaats van Tuls. Ook de dobok (het pak) binnen de WTF is anders. Zij hebben “een jasje” die zij – als een kimono – over hun hoofd moeten trekken. Aangezien de Zuid-Koreaanse regering sinds de jaren 70 de WTF financieel maar ook politiek heel veel heeft gelobbyd, heeft deze Taekwon-dostijl in het jaar 2000 de Olympische status gekregen.
ITF en Noord-Korea
Begin jaren 80 werd de ITF “geadopteerd” door Noord-Korea als de Noord-Koreaanse stijl.
ITF-taekwondo wordt tot op heden op een traditionele manier beoefend en getraind. De dobok (het pak) van de Taekwon-doin is éénvoudig en simpel. De danhouder – de boosabum (leraar) – moet een zwart bies op zijn jas dragen. Een 4e Danhouder – de zogenaamde sabum (instructeur) – of hoger gegradueerde moet een zwarte bies op zijn broek en jas dragen. Behalve het embleem van de bond en de vereniging mogen er geen andere toeters en bellen op de dobok! Behalve de dobok mag een band nooit gewassen worden!
Taekwon (groet),
Boy Tuasuun