Taekwon-do Olympisch

TAEKWON-DO IS TOCH EEN OLYMPISCHE SPORT?

Ja, inderdaad Taekwon-do is een olympische sport. Alleen niet de stijl die in Leerdam getraind / beoefend wordt! Hieronder zal ik de geschiedenis van Taekwon-do in het kort proberen uit te leggen.

International Taekwon-do Federation (ITF)
Taekwon-do is een Martial Art-stijl uit Korea. Taekwondo is door de grondlegger Choi Hong Hi als een zelfverdedigingssysteem ontwikkeld voor het Koreaanse leger. Choi Hong Hi was toentertijd een generaal in het Koreaanse leger. Het ontwikkelen van Taekwon-do gebeurde in de periode rond 1940. Deze vorm van Taekwon-do werd Chang Hun genoemd. In die periode was er nog sprake van één Korea. Er was toen nog geen Noord- en Zuidkorea.

In 1945 werd Korea – als gevolg van een oorlog – gescheiden in Noord – en Zuidkorea. Deze scheiding had ook gevolgen voor Taekwon-do. In die tijd was het centrum van Taekwondo gelegen in Seoul, de huidige hoofdstad van Zuid-Korea. Toen de kloof tussen Noord- en Zuidkorea alsmaar groter werd en de kans op een hereniging van beide Korea’s tot een nulpunt was gedaald, werd door de Zuid-Koreaanse regering o.a. bekend gemaakt dat Taekwon-do een Zuid-Koreaans zelfverdedigingssysteem was.

Generaal Choi, inmiddels niet meer actief in het leger, was het hier niet mee eens. Hij vond dat Taekwon-do een zelfverdedigingssysteem was van zowel Noord als Zuidkorea. O.a. als gevolg van dit meningsverschil is generaal Choi in de jaren 70 naar Canada verhuisd om van daaruit Taekwon-do over de hele wereld te verspreiden. Generaal Choi bleef – tot aan zijn dood in 2002 – Taekwon-do ontwikkelen. Zo heeft hij o.a. 24 Tuls ontwikkeld, deze geven aan dat je 24 uur per dag, 7 dagen per week, 12 maanden per jaar, kortom je hele leven lang Taekwon-do kan beoefenen. Zo is de hoogste graduatie binnen ITF-Taekwondo de 9e dan. Deze is namelijk het hoogste ééncijferige getal. Daarnaast is in Azië het cijfer 3 een heilig getal en 3 x 3 is ….9.

In de ogen van generaal Choi was / is Taekwon-do ook GEEN SPORT, maar een levenswijze. Een levenswijze voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of ras!
Generaal Choi Hong Hi was van mening dat je als Taekwon-doin (beoefenaar van Taekwon-do) je aan 5 regels moet houden, nl:
– beleefdheid;
– integriteit;
– doorzettingsvermogen;
– zelfbeheersing en
– ontembare geest.